onsdag den 28:e okt 2015

Pumpalyktor!

Fyttitusan va kul jag har haft idag!! Wuuhuu!! ^_^

Att gröpa ur pumpor var faktiskt väldans roligt; betydligt roligare än vad jag trodde..! När jag väl lyckats hackat upp locket på den stora pumpan, gröpt ur alla pumpakärnor o slabbigt gojs däri, så gick jag loss totalt med våran skruvdragare o borrade ett X antal hål i olika storlekar runt hela pumpan. Och yes, blev jättenajs! ^_^ 
Köpte en stor prydnadspumpa, på drygt 6kg samt en liten matpumpa. Försökte hitta sådana pumpor som verkligen stod still o inte hade "toppig botten", just för att dessa ska kunna stå mer stabilt.
När jag väl satte igång så var det bara till att börja karva till locket - tänk på att rikta knivens egg snett neråt mot mitten av pumpan, så att öppningens kanter blir "nedåtsnedda" - då ligger locket stabilt. 
Sedan är det bara att gröpa ur allt kladdigt gojs som finns inuti pumpan så att pumpaväggarna blir rena från gojset o kärnorna.

På den stora pumpan valde jag att bara gå loss med skruvdragaren o göra en massa hål i olika storlekar, så att ljuset inifrån sipprar ut sådär vackert i höstmörkret.
Den lilla pumpan fick bli en "arg pumpa", med tre tänder. Munnen karvade jag ut, utan tänder, och när den sektionen tagits bort ur så delade jag upp mun-sektionen i tre stycken små tärningar, klippte till några tandpetare o tryckte dit tärningarna i den öppna munnen, så att smilet blev lite mer skräckinjagande.


Och såhär blev dom! :)  Vad tycks? Visst blev de jättebra?! ^_^ 


* * * * *

tisdag den 27:e okt 2015

Tisdag = måndag o fredag!

Jomen såatte...! 
Då har jag kommit hem efter jobbet för några timmar sedan efter att ha avverkat veckans första jobbdag, men som också var den sista! ^_^ Var ledig igår pga jobb helgen som gått, ledig imorn samt semester resten av veckan - glassigt värre! :p

Imorn tänkte jag ge mig på att införskaffa ett par "trädgårdspumpor" för att för första gången testa att gröpa ur o göra fina pumpalycktor. Blev tipsad om att kika på youtube-klipp hur man ska gå tillväga, o vad jag kan se så verkar det inte vara så värst svårt - med en markeringspenna, kniv, sked samt fantasi så verkar man komma långt! :p
Sedan tänkte vi låta båda barnen gå "Bus eller godis?" för första gången, så en outfit måste ju givetvis inköpas till dom. Så även detta ska jag kolla efter imorn. BR verkar ha många fina maskeradkläder nu inför Halloween! :p
Lägger upp lite bilder på mina resultat, håll utkik under veckan! ;-p

Hur brukar ni fira Halloween? Maskeradfest? Familjen som samlas? Matlagning? 


* * * * *


tisdag den 13:e okt 2015

Ögonläkaren!

Idag fick vi äntligen besöka en ögonspecialist.

Vår stora tjej har drabbats av jättejobbiga ögonvaglar gång på gång på alldeles för kort tid mellan vardera gång. Första gången hon drabbades var april 2014. Sedan fick hon fyra stycken (yes, ni läste rätt.... FYRA stycken) samtidigt (en styck på ena ögat o tre stycken på det andra ögat) julen 2014. Och sen nu i somras igen två stycken inom loppet av en månad.
Och fyttihelsike som det ser ut...! Och lika illa som det ser ut; lika ont har hon ju..! Vårt älskade lilla stackars hjärta..!! Hade man kunnat "ta över" dessa hemska vaglar så att hon slapp så hade jag gjort det flera gånger om, Man vill ju inte att ens barn ska någonsin behöva känna smärta o ha ont eller bli ledset. Gör så fruktansvärt ont i mammahjärtat att se hur ledsen hon blir o hur ont hon har...! <3

Ögonläkaren ställde flera viktiga frågor om henne o oss föräldrar, om tex det fanns allergier i familjen, hudeksem o dylikt. Och jo, pollenallergi har ju maken o ibland lite torreksem. Men än sålänge har inte dottern detta, men det KAN kanske vara ett arv därifrån o att hennes ögongångar är lite känsligare därmed. Precis vid ögat finns "körtlar" som återfuktar ögat med "ögonfett". Om dessa täpps till av någon anledning, så kan det bli en infektion vilket i sin tur kan leda till en vagel.
Ser man till att kontinuerligt hjälpa körtlarna att tömmas med det återfuktande fettet så minskar man risken för att körtlarna täpps till. Detta gör man genom att försiktigt o lätt trycka med tex en tops strax intill ögat vid fransraden.
Märker vi att det tillkommer en ökad rodnad intill ögat (vilket kan tyda på en eventuell kommande infektion/vagel), så har vi fått flera receptfria o receptbelagda alternativ på olika ögonkrämer o geler att välja mellan. Och funkar inte dessa så ska vi återkomma till ögonläkaren igen.

Känns jättebra att ha denna direktkontakt nu, hon var väldigt tydlig o duktig m barn, o det känns tryggt att kunna tillgå till henne igen om det skulle behövas.

Det som gäller nu är att smörja o hjälpa ögat med återfuktningen, så får vi hoppas hon slipper fler vaglar!! ^_^ 


* * * * *