tisdag den 23:e nov 2010

4 myter.. Sant/falskt?

Det finns ju en hel del grejer man har fått höra under ens uppväxt, som har satt sina spår på hur man lever o tänker idag. Men faktum är att de flesta sakerna faktiskt helt enkelt bara har varit en myt...

Check this out:

 

~ ~ ~

  • Att simma efter man har ätit, är farligt.

"Klassikernas klassiker. Föräldrar insisterar ofta att deras barn ska vänta en halvtimme eller mer innan de simmar efter lunch, givetvis för att undvika potentiellt dödliga kramper som barnets kropp kan få då de måste ta in tillräckligt med syre för att mata musklerna som behövs för att hålla sig flytande samtidigt som de används till att smälta maten.

Men nej. Kanske mamma och pappa bara ville ha lite lugn och ro för en gångs skull och uppnådde detta genom att skicka tillbaka barnen till villan för en timmes siesta. Att flyta runt i havet är inte mer stressande än att gå en promenad, och det finns mer än tillräckligt med syre för man ska kunna klara av det."

 

  • Att svälja tuggummi kan vara dödligt.

"Två populär myter: Den första är att om du sväljer tuggummi så binder det ihop våra inälvor och den andra är att det kan stanna i våra magar i upp till tio år. Ingen är sant givetvis, har du någonsin hört någon som dött av någon av de här åkommorna?

Tuggummi är förvisso inte gjorda för att sväljas men om det vore så här farligt så skulle det givetvis inte säljas i affär. Det är sant att många tuggummin inte är gjorda för att tas upp av kroppen men som tur är har den kommit på en lösning för det också. Den skjuter helt enkelt ut det i den andra änden..."

 

  • Vi använder bara 1% av vår hjärnkapacitet.

"Och om vi bara kunde använda hela vår hjärna skulle vi kunna kommunicera telepatiskt, se in i framtiden och så vidare. Själva idén är givetvis tilltalande men då de olika delarna av vår hjärna är specialiserade så skulle det vara som att trycka ner alla pedaler på en gång när man kör bil.

Det finns faktiskt ingen grund alls för den här tesen utan har mest troligt uppstått från ett missförstånd om hur hjärnan fungerar då patienter kan överleva med en stor del av hjärnan förstörd eller bortopererad. Men att säga att vi bara använder 1% av hjärnan är en alltför hårddragen slutsats."

 

  • Vi sväljer alla tillslut en spindel eller två när vi sover.

"Den klassiska siffran är att en vuxen sväljer åtta spindel per år. Myten har rätt stor support från de godtrogna medan det entomologiska samhället fnyser på näsan åt det hela. De menar på sitt håll att en spindels överlevnadsinstinkter gör att den aldrig skulle komma på idén att krypa in i den varm, fuktiga grotta som är din mun.

För att hålla sig till fakta så startade den här urbana myten med att journalisten Lisa Holt hade en tes att om nätsurfare bara läste om en sak tillräckligt många gånger kommer de tro att det är sant. Och nästan två decenier senare så lever och frodas myten i allra högsta grad."

 

~ ~ ~

 

Fler myter?

Kolla då in resten av de 10 myterna på MSN.

 

~ ~ ~ ~ ~

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-mail:

URL:

Kommentar: